Autor |
Alergia u dziecka |
babcia
Użytkownik
Data rejestracji: 26.06.07 |
Dodane dnia 16-04-2008 22:38 |
|
|
No cóż wydawało mi sie, że jako człowiek hm starszej daty znam odpowiedź na wiele pytań młodszych ale ostatnio moje wnuczę okazało się alergikiem i tu problem - bo z tym zetknęłam się pierwszy raz. Macie jakieś domowe sposoby na odczulanie lub przynajmniej łagodzenie objawów?
Kocham Wszystkie dzieci a najbardziej moje wnuki!
Edytowane przez piotr dnia 03-05-2008 21:44 |
|
Autor |
RE: Alergia |
benek
Użytkownik
Miejscowość: net
Data rejestracji: 26.05.07 |
Dodane dnia 21-04-2008 17:36 |
|
|
U niemowlaków zamiast pudru (zwłaszcza pachnących -nawet renomowanych marek) lepiej używać zwykłego talku kosmetycznego a w przypadku szczególnego alergika można wypróbować skrobię (mąkę ziemniaczaną!)
Ach jeszcze jedno - ostrożnie z mydłami antybakteryjnymi - mogą uczulać! |
|
Autor |
elcia22
Użytkownik
Miejscowość: wrocław
Data rejestracji: 12.03.08 |
Dodane dnia 21-04-2008 19:54 |
|
|
zależy tez na co jest uczulony??
|
|
Autor |
babcia
Użytkownik
Data rejestracji: 26.06.07 |
Dodane dnia 30-04-2008 20:08 |
|
|
No trochę to trwało zanim się dowiedziałam, bo była na testach. Wynik: pyłki traw. Przecież tego jest wszędzie cała masa zwłaszcza na wiosnę. Co robić?!!!
Kocham Wszystkie dzieci a najbardziej moje wnuki! |
|
Autor |
genia
Użytkownik
Data rejestracji: 30.10.07 |
Dodane dnia 30-04-2008 20:12 |
|
|
Tylko nie dajcie sobie wcisnąć sterydów! A na pyłki traw to dobre są filtry powietrza z jonizatorami. Są takie z wymiennymi filtrami typu bodajże HEPA i takie bez wymiennych wkładów nie wiem jak to działa ale podobno skutecznie. Można to włączyć w pokoju dziecka na godzinkę przed snem. |
|
Autor |
dziecko
Użytkownik
Data rejestracji: 30.04.08 |
Dodane dnia 03-05-2008 19:43 |
|
|
Ciekawy temat. Niech ktoś mi powie czy takie filtrowane odgrodzenie alergika od środowiska łagodzi czy zaostrza objawy po powrocie do normalnego otoczenia (bez filtra)?
Innymi słowy czy nie zaszkodzę bardziej dziecku odgradzając go na chwilę od problemu? |
|
Autor |
RE: Alergia u dziecka |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 08-05-2008 21:22 |
|
|
To bardzo interesujące pytanie! Też chciałbym znać na nie odpowiedź! |
|
Autor |
dziecko
Użytkownik
Data rejestracji: 30.04.08 |
Dodane dnia 30-05-2008 20:28 |
|
|
Poczytałem przemyślałem i uważam , że usunięcie ze środowiska jest skutecznym sposobem nie tylko walki z objawami alergii ale i z jej następstwami. Np długotrwałe alergiczne drażnienie górnych dróg oddechowych może prowadzić do astmy. Zauważmy również, że zmniejsza się zapotrzebowanie na leki co ZAWSZE jest cenne.Zwłaszcza, że leki nie usuwają przyczyny choroby i ingerują dosyć brutalnie, co u dzieci NIGDY nie jest wskazane.
Edytowane przez piotr dnia 01-06-2008 20:45 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 05-06-2012 20:40 |
|
|
No tak z następstwami i objawami... tylko, ze jak wykazały badania brytyjskie im bardziej sterylne środowisko tym większa podatność na alergie. W badaniach tych porównywano dzieci wiejskie z miejskimi o podobnym poziomie życia. Okazuje się, że mniej "czyste" środowisko powoduje 12 krotne(!) zmniejszenie ryzyka alergii! |
|